Opstarten in veilige modus in Windows XP, Vista en Windows 7

Advertenties

Soms is het nodig om Windows in veilige modus (safe mode) op te starten. Dat kan bijvoorbeeld vereist zijn om hardnekkige virussen of spyware te verwijderen.

Bij het opstarten van de computer in veilige modus worden alleen de noodzakelijke bestanden geladen die Windows nodig heeft om te functioneren. Alle andere zaken worden niet opgestart. Hierdoor zullen bijvoorbeeld slechts de standaard video drivers gebruikt worden, waardoor de beeldkwaliteit en de schermresolutie anders kunnen zijn dan je gewend bent. Veilige modus is slechts bedoeld om problemen met de PC op te sporen en op te lossen. Daarna kun je de PC weer in normale modus opstarten, waarna alles weer zal functioneren zoals je gewend bent.

Op deze pagina leggen we uit hoe je je PC in veilige modus kunt opstarten. We bespreken dit proces voor Windows XP, Windows Vista en Windows 7.

Windows XP opstarten in veilige modus

Je kunt de PC op twee manieren in veilige modus opstarten:

 • Door op de F8 toets te drukken tijdens het opstarten van de computer
 • Door de Systeemconfiguratie tool te gebruiken in Windows

We leggen beide mogelijkheden uit. De eerste methode is het eenvoudigst.

» F8 toets:

 • Sluit Windows af en start de computer opnieuw op
 • De PC begint met opstarten. Druk nu een aantal malen achter elkaar op de F8 toets. Er verschijnt vervolgens een menu in beeld waarin een aantal opties geselecteerd kunnen worden
 • Kies nu met behulp van de pijltjestoetsten op je keyboard voor de optie Veilige modus en druk vervolgens op de Enter-toets
 • De computer wordt nu in veilige modus opgestart. Wanneer je de taken uitgevoerd heb die je moest doen, start je de computer opnieuw op. De normale modus wordt dan weer geladen.

» Systeemconfiguratie tool:

 • Sluit in Windows XP eerst alle programma’s af die je nog geopend hebt
 • Klik op Start en dan op Uitvoeren
 • In het venster dat dan verschijnt, type je nu de tekst msconfig en klik je vervolgens op OK.
 • De Systeemconfiguratie tool verschijnt.
 • Klik bovenaan op het tabblad BOOT.INI. Onder Opstartopties plaatje je een vinkje in het vakje voor “/SAFEBOOT”. Klik op OK.
 • Nu verschijnt er een melding in beeld dat je de computer opnieuw moet opstarten. Klik op “Opnieuw opstarten”
 • De PC zal nu in veilige modus worden opgestart. Als je de noodzakelijke taken afgerond hebt dan voer je weer de bovenstaande stappen uit, alleen haal je nu het vinkje voor “/SAFEBOOT” weer weg en klik je op OK. Start de PC opnieuw op om weer in de Normale modus te komen.

Windows Vista / Windows 7 opstarten in veilige modus

Het opstarten van Windows Vista en Windows 7 in veilige modus gaat ongeveer op dezelfde wijze als bij Win. XP. Ook hier kunnen we de F8 toets indrukken tijdens het opstarten of de Systeemconfiguratie tool gebruiken.

» F8 toets:

 • Sluit Windows af en start de computer opnieuw op.
 • De PC begint met opstarten. Druk nu een aantal malen achter elkaar op de F8 toets. Er verschijnt een menu in beeld met een aantal opstartmogelijkheden.
 • Kies hier voor Veilige modus met behulp van de pijltjestoetsen en druk daarna op Enter.
 • Windows wordt vervolgens in veilige modus opgestart. Voer de gewenste taken uit en start daarna de computer opnieuw op om terug te keren in de normale modus van Windows.

» Systeemconfiguratie tool:

 • Sluit in Windows de programma’s af die je nog geopend hebt
 • Klik op de Start-knop en type in het zoekveld van het startmenu de tekst msconfig en druk op enter.
 • Het Systeemconfiguratie-scherm verschijnt in beeld. Klik daar op het tabblad met de tekst “Computer opstarten”. Onder “Opstartopties” plaats je een vinkje in het vakje voor “Opstarten in veilige modus”. Klik op de knop Toepassen en daarna op OK.
 • Windows vraagt je nu of je de computer opnieuw wilt opstarten. Klik op opnieuw opstarten. Windows zal nu in veilige modus starten.
 • Wanneer je klaar bent met het uitvoeren van de gewenste taken, type je opnieuw msconfig in het zoekveld van het startmenu en druk je op enter. In het tabblad “Algemeen” selecteer je “Normaal opstarten”. Klik op Toepassen en daarna op OK.
 • Windows vraagt je weer of de computer opnieuw opgestart moet worden. Bevestig dat. Windows zal vervolgens weer in de normale modus opgestart worden.

28 Reacties to “Opstarten in veilige modus in Windows XP, Vista en Windows 7”

 1. robert:

  Geachte Meneer, Mevrouw,

  Ik heb gedaan wat er staat, ik heb een mini laptop met windows 7.

  maar zodra ik op f8 druk, kreeg ik geen veilige modus als optie.
  niemand kan me helpen, maar al mijn schoolwerk staat er op,
  ik moet voor deze week nog bij mijn bestanden etc kunnen.

  weet u nog andere mogelijkheden?


 2. Ynze:

  Zelfde probleem als Robert. Ook bij mij werkt het niet. Mijn laptop is besmet met het virus system tool


 3. Dion:

  Jep mijn pc mis ook besmet met system tool en ik moet het ook in veilige modus opstarten maar hoe??


 4. alex:

  meestal geeft de computer het wel aan met welke toetscombinatie e in veiligemodes komt.
  ‘t is aleen wel even opletten ­čśë

  mvg alex


 5. philip:

  uitbouwen harddisk en opstarten in een virusvrije pc of laptop


 6. hybicker:

  try tab toets, win7 opstarten en tab toets gebruiken = veilige modus


 7. yannick:

  beste,

  wanneer ik opstart in veilige modus, dan krijg ik een zwart scherm met bovenaan een beschrijving van mijn systeemsoftware (windows xp mediacenter edition) in witte letters en in iedere hoek van het scherm in zelfde lettergrootte en eveneens het wit, “veilige modus”


 8. pieter:

  hallo

  er zijn ook andere manieren om een pc in veilige modus te krijgen
  maar of deze zo goed zijn voor uw pc dat is een andere vraag. deze manier is de pc de stekker eruit te trekken en bij een laptop ook de accu te verwijderen. dan de stekker er weer in doen en bij een laptop ook de accu. als je je pc dan opstart krijg je een keuze menu met “veilige modus” een paar variaties daarvan en ook “windows normaal starten” selecteer “veilige modus” en druk op enter en je bent in veilige modus althans dit werkt zoizo bij windows vista


 9. Ramon:

  Hallo mensen,

  Bij somige systemen kun je met behulp van de F10 toets in het zelfde scherm komen is dit niet het geval dan zou ik gewoon de hele rij F toetsen af gaan tot hij wel komt. Komt het niet dan is denk ik je pc op een eerder punt defect dan de windows scherm.

  Met vriendelijke groet,
  Ramon Fortier


 10. michael:

  Niet F8 gebruiken maar doe wat bij Systeemconfiguratie tool: staat.. Dat werkt perfect


 11. Yvi:

  Ramon, jou antwoord is geweldig! Mijn pc reageerde helemaal niet meer, zei steeds na opstarten “druk F8 voor bootmenu”. Echter F8 reageerde niet.
  Met de knop uitgedrukt (de 25e keer) en F10 snel meermaals ingedrukt, en waarachtig, hij starte gewoon weer!

  Bedankt voor je goede tip.
  Yvi


 12. Jeannette:

  Bij mij was het F5! (Asus moederbord, Windows 7 64-bits)


 13. killian:

  beste
  weet er iemand hoe je van veilige modus terug naar normale modus kan gaan.zant bij mij lukt het niet.

  alvast bedankt.


 14. Birger:

  Hallo, ik heb een probleem, als ik in de veilige modus zit en een account wil selecteren, staat er geen account weergegeven die ik kan aanklikken. Wat te doen?


 15. Jaleesa:

  Weet iemand wat de veilige modus is voor een Toshiba A100-250 ??


 16. Mick:

  Beste mensen, als een pc virusbesmet is kun je hem t beste opstarten met een cd/dvd van een antivirusprogramma, de meeste van deze schijven geven namelijk de mogelijkheid om veilig op te starten of zelfs virus te verwijderen in een speciale opstart mogelijkheid,


 17. richard:

  Kan iemand mij helpen met het volgende probleem. Ik heb sinds 2 dagen!!! een nieuwe laptop met windows 8 en nu heb ik het politie virus er op zitten. ik heb de windows defender offline al geprobeerd maar telkens blokkerd hij na een paar seconden. wie kan mij helpen?????????


 18. jurgen:

  heb ook het politievirus, f8 en f10 werkte niet, tab toets wel, zit nu in veilige modus, ik moet nu via systeemherstel 5 dagen terug in de tijd vanaf melding politievirus, daarna virusscannen en dan moet het volgens de politie goed komen.

  ben benieuwd…….


 19. Fonzie:

  Om het politievirus te verwijderen…In veilige modus opstarten, en MALWAREBITES laten draaien. Die vind het virus zeker. Verwijderen, opnieuw opstarten, en de zaak is opgelost. Ik vind het trouwens raar dat de anti virus programmas daar nog geen oplossing voor hebben


 20. Tim:

  als je je pc virusvrij wilt maken kun je hem opstarten van een antivirus CD/USB stick, dan scannen en dan de geïnfecteerde bestanden verwijderen. je kan ook van een Ubuntu liveCD of LiveUSB starten en dan je belangrijke bestanden eraf halen (op een USB stick zetten of iets anders en dan op een andere computer) en dan windows opnieuw installeren (als je een heel kwaad virus hebt). je kan ook -als je weet waar het virus zit- van een ubuntu LiveCD of LiveUSB starten en dan dat geïnfecteerde bestand zelf verwijderen.


 21. leon:

  Remon je bent fantastisch


 22. W.v.duivenboden:

  Hallo, Ik ben ook zon gelukkige slachtoffer van het pol.virus. Ik heb wind.7 en wil in de veilige mode komen.
  Het is een keer met de tab toets gelukt, maar na het invullen van mijn comp. password sloot de comp af. Daarna niet meer in de veilige mode kunnen komen.
  Weet iemand nog wat F8 F5 en F10 werken ook niet.
  Gr w.v duivenboden den haag


 23. J.Kemperman:

  Hallo allemaal,

  Of je pc nou geinfecteerd is ja of nee… je kan altijd bij je bestanden, ook met je laoptop. het enige wat je nodig hebt is een sata adapter voor 2,5 en 3,5 inch. haal je hdd uit het desbetreffende apparaat en sluit hem daarop aan, dan word deze herkend als een usb. al je bestanden kan je meestal zo kopieren naar een andere path.


 24. Marcelino:

  Om in Veilige modus te komen zet je computer aan wacht tot Windows logo verschijnt en zet dan weer je computer uit. Start hem dan weer aan en druk dan op F8 dan kom je in het keuze menu van veilige modus


 25. Kurt:

  beste bij mij ook het pol virus en ik kon het verwijderen via F10 toets en tab !!
  dan systeemherstel en ok.

  bedankt !!


 26. Etienne:

  Mijn ervaring is dat de F8 toets je niet in veilige modus brengt bij toetsenborden die zijn aangesloten via USB


 27. Etienne:

  Bij veel toetsenborden die8 via USB worden aangesloten werkt F8 niet om in veilige modus op te starten


 28. Roel:

  f8 toets brengt mij naar BIOS instellingen F10 brengt met omweg naar veilige modus (windows 7)


Reageer op dit artikel

XHTML: Je kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>