avast! Free Antivirus

Advertenties

De virusscanner avast! Free Antivirus (voor versie 5 bekend als avast! Home Edition) is gratis voor niet-commercieel thuisgebruik. Aan beide voorwaarden moet voldaan worden om gebruik te mogen maken van de gratis antivirus software.

Het is verstandig om je direct na het downloaden te registreren op de site. Je krijgt dan een license key die je kunt invoeren in de software. Deze licentie is 1 jaar geldig, daarna moet je het programma weer registreren. Registreer je je niet dan werkt avast! Free Antivirus 60 dagen en zal je daarna telkens om registratie gevraagd worden.

Eigenschappen

De avast antivirus software controleert het web- en e-mailverkeer, bestanden die via peer-to-peer programma’s binnenkomen en het verkeer via instant messengers. Zo worden meerdere ingangen die virussen gebruiken afgeschermd. De software biedt naast bescherming tegen virussen ook protectie tegen spyware en rootkits.

avast! Free Antivirus kan ook de inhoud van bestandsarchieven scannen. Zo kan het onder meer de bestandsformaten ZIP, RAR, TAR, GZIP, ACE, ISO en 7ZIP controleren op de aanwezigheid van schadelijke bestanden.

De software gebruikt niet al te veel resources van de computer en het programma werkt soepel. Bij een systeemscan kan het CPU-gebruik wel fors oplopen.

Een belangrijke eigenschap van avast is de Resident protection. Dit houdt in dat het systeem in real-time beschermd wordt, wat ervoor zorgt dat een virus tegengehouden wordt voordat het bestanden op de computer kan besmetten.

Het is natuurlijk zeer belangrijk om de laatste updates van virusdefinities binnen te krijgen. De software biedt automatische updates die je dagelijks op een vast tijdstip kunt laten downloaden. De updates van de virusdatabase zijn, met een bestandsgrootte van enkele tientallen kilobytes, klein te noemen. Ook de programma updates zijn meestal slechts enkele honderden kilobytes groot.

De software heeft een Virus Chest, waar geïnfecteerde bestanden veilig in quarantaine geplaatst kunnen worden. De bestanden in de Virus Chest worden volledig geïsoleerd van de rest van het besturingssysteem.

Avast wordt in het systeem geïntegreerd. Er kan vanuit Windows Explorer direct een scan gestart worden door met de rechtermuisknop op de naam van een bestand of map te klikken en de juiste menu-optie te selecteren. Ook is er een screensaver die een virusscan uitvoert wanneer deze geactiveerd wordt. Als er al een virus actief is op een computer dan kan er een boot-time scan uitgevoerd worden, zodat virussen gedetecteerd kunnen worden voordat ze geactiveerd worden bij het opstarten van het systeem.

De software bevat ook een Virus Cleaner, waarmee infecties van bestanden met een aantal veel voorkomende virussen gerepareerd kunnen worden.

avast! Free Antivirus is in een groot aantal talen vertaald, waaronder ook het Nederlands.

Een minpunt bij de oude avast! versies was de aparte interface die gebruikt werd. De mensen van Alwil Software hebben geluisterd naar de vele opmerkingen daarover en zijn met een compleet nieuwe interface gekomen in versie 5. Deze is een stuk fraaier en overzichtelijker geworden.

Net als veel andere producenten van antivirus software heeft ook avast! een betaalde versie van haar virusscanner: Avast! Pro Antivirus. Deze scanner biedt nog wat meer mogelijkheden dan de gratis versie. Tevens is er avast! Internet Security, een complete security suite die naast een virusscanner ook een firewall, spamfilter en een sandbox bevat. Bekijk hier de verschillen tussen avast! Free Antivirus en Avast! Pro Antivirus.

Screenshots van avast! Free Antivirus

Dit zijn nog screenshots van de oude Home Edition. Nieuwe screenshots van avast! Free Antivirus (versie 5) zullen spoedig verzameld en geplaatst worden.

Avast! Home Edition - Hoofdscherm Avast!Avast! Home Edition - Update-opties

· Download avast! Free Antivirus