Gratis firewall

Advertenties

Met een firewall kun je voorkomen dat schadelijke programma’s op je computer verbinding maken met het internet en dat schadelijke internetapplicaties verbinding maken met je computer. Met de opkomst van spyware de laatste jaren is het belang van een goede firewall steeds groter geworden.

Spyware verzamelt namelijk persoonlijke informatie op je computer, zoals naam- en adresgegevens, gebruikersnamen, wachtwoorden en credit-card gegevens, om deze informatie vervolgens via het internet door te sturen naar een derde. Dit kan veel schade veroorzaken. Daarom moet je voorkomen dat onbevoegde gebruikers zich toegang verschaffen tot je computer en dat schadelijke programma’s op je PC terecht komen en contact maken met het internet.

Een firewall helpt je om controle te krijgen over de programma’s die verbinding maken met het internet en blokkeert aanvallen van buitenaf. Er zijn veel commerciĆ«le firewalls te verkrijgen, maar ook een gratis firewall is nog te downloaden op het web. Op deze pagina noemen we enkele gratis firewalls.

Overzicht gratis firewalls

» PC Tools Firewall Plus: een firewall voor Windows die gratis is voor persoonlijk gebruik. De firewall voorkomt dat onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot je PC via het internet of een netwerk. Het programma biedt veel gebruiksgemak en is daardoor ook voor beginnende gebruikers een goede keuze.

» ZoneAlarm Firewall: een populaire gratis firewall. Het programma is iets minder gebruiksvriendelijk dan de PC Tools firewall. De firewall controleert de binnenkomende en uitgaande verbindingen. Je kunt zelf aangeven welke programma’s verbinding mogen maken met het internet.

» Online Armor Personal Firewall: de firewall beschermt je gegevens tegen hackers en schadelijke programma’s. De software biedt ook bescherming tegen keyloggers, scripts en wormen, hoewel deze protectie niet zo uitgebreid is als in de betaalde versie van de firewall. Online Armor scoort goed in deze firewall test.

» Sunbelt Personal Firewall: deze firewall is gratis voor thuisgebruikers. Sunbelt Personal Firewall controleert het verkeer van en naar je computer. De software controleert automatisch op updates en houdt statistieken bij over aanvallen die geregistreerd zijn. De firewall is geschikt voor Windows Vista en XP.