Microsoft Security Essentials

Advertenties

Microsoft Security Essentials is een virusscanner en een anti-malware programma. De software werd in 2009 geïntroduceerd door Microsoft als opvolger van Live OneCare. Security Essentials (tijdens de ontwikkeling bekend als Morro) is gratis te gebruiken voor iedereen met een geldige Windows licentie. De geldigheid van de Windows installatie wordt tijdens het installatieproces gecontroleerd.

De software moet apart gedowload worden en wordt dus niet meegeïnstalleerd met nieuwe Windows installaties.

Eigenschappen van Security Essentials

Microsoft Security Essentials biedt real-time bescherming tegen virussen, spyware, rootkits en andere malware. Het programma is geschikt voor Windows XP, Vista en Windows 7.

De software heeft een overzichtelijke interface. Nadat de software geïnstalleerd is kan je in het menu navigeren tussen vier tabbladen: Home (bij gebruik van de Nederlandstalige versie “Start”), Update (“Bijwerken”), History (“Geschiedenis”) en Settings (“Instellingen”).

In het Home-scherm (Start) zie je de status van de software. Je ziet of je computer op dit moment beschermd wordt tegen virussen / malware en je ziet of de software up-to-date is of niet. Vanuit dit scherm (aan de rechterzijde) kun je ook een scan starten van de PC. Hierbij kan gekozen uit een snelle scan (Quick), een volledige systeemscan (Full) of een aangepaste scan (Custom).

De scansnelheid is redelijk. Een volledige systeemscan kan echter een paar uur in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid data die gescand moet worden natuurlijk. De software verbruikt verder weinig geheugen.

Als er schadelijke items worden gevonden dan kunnen deze eenvoudig verwijderd worden door op een knop onderin het scherm te klikken (Clean computer).

Je kunt een schema opstellen voor de systeemscans via de Instellingen. Zo kun je je computer bijvoorbeeld wekelijks op een vaste dag laten scannen wanneer de PC aan staat, maar er op dat moment geen gebruik van wordt gemaakt. Zo ondervind je geen hinder van de scans als je op de PC aan het werk bent.

In het tabblad Geschiedenis kun je een overzicht bekijken van de schadelijke items die op je computer gedetecteerd werden en of deze items met succes zijn verwijderd.

Het belangrijkste van een virusscanner is de detectie van virussen en malware. Uit de eerste testresultaten lijkt Microsoft Security Essentials goed naar voren te komen. Het Duitse testbedrijf AV-test.org onderwierp de software aan een uitgebreid onderzoek en bij de detectie van virussen en malware haalde Security Essentials een zeer goede score, volgens Andreas Marx, directeur van AV-test tegenover de ICT-website Webwereld.nl.

Screenshots van Security Essentials

Microsoft Security Essentials - Hoofdscherm Microsoft Security Essentials - Update scherm Microsoft Security Essentials - Systeemscan

· Download Microsoft Security Essentials