Spyware verwijderen

Advertenties

Spyware is software die heimelijk op de computer van de gebruiker wordt geïnstalleerd en daar informatie verzamelt om deze informatie vervolgens door te sturen naar de maker van de software. Zo kan spyware informatie verzamelen over het surfgedrag van de gebruiker, de homepage van de browser wijzigen en computerinstellingen wijzigen.

Als op uw computer ineens ongebruikelijke pop-up advertenties verschijnen, de zoekresultaten van uw zoekmachine gewijzigd zijn of onbekende programma’s verbindingen proberen te maken met het internet dan is de kans groot dat uw computer is besmet met spyware.

De gevolgen van de besmetting kunnen groot zijn. Sommige spyware richt zich op de diefstal van persoonlijke gegevens, zoals de gebruikersnaam en het wachtwoord van een bankrekening, de credit-card gegevens en naam- en adresgegevens.

Het is daarom belangrijk om direct uw computer te scannen als u vermoedt dat uw computer besmet is. Daarnaast is het van belang om op gezette tijden een scan uit te voeren met anti spyware software, omdat u lang niet altijd merkt dat er spyware actief is op uw systeem.

Op deze pagina bespreken we gratis anti spyware software om spyware te verwijderen.

Gratis anti spyware software

Wij hebben goede ervaringen met alle programma’s die hieronder staan. Bezoekers raden we aan om in elk geval de bovenste drie anti spyware programma’s uit dit lijstje te installeren. Deze programma’s vullen elkaar goed aan en bieden een goede bescherming tegen de installatie van spyware.

· Spybot – Search & Destroy één van de beste gratis programma’s voor het detecteren en verwijderen van spyware. Spybot S&D scant de computer op de aanwezigheid van spyware, trojans, hijackers, dialers, keyloggers en adware en verwijdert deze vervolgens. Het programma is geschikt voor Windows computers. Er is een Nederlandse vertaling van de software.

· SpywareBlaster is gratis voor persoonlijk gebruik. Het programma richt zich op het voorkomen van de installatie van spyware, adware, dialers en browser hijackers. Het blokkeert de installatie van spyware die op ActiveX gebasseerd is en het downloaden van schadelijke cookies. Een goede aanvulling op Spybot.

· Windows Defender anti spyware software van Microsoft. Het programma is gratis voor gebruikers met een legitieme Windows versie. De updates van de software komen binnen via de automatische update van Windows, zodat je zelf niet meer hoeft te denken aan het binnenhalen van nieuwe definities.

· SUPERAntiSpyware scant de harde schijven, het register en het geheugen op de aanwezigheid van spyware, wormen, Trojaanse paarden en andere malware. De software kan vervolgens de gevonden spyware verwijderen. Je kunt een volledige systeemscan laten uitvoeren, maar je kunt ook handmatig mappen selecteren die je wilt laten scannen.

· HijackThis een programma dat een scan uitvoert en een rapport opmaakt. Je moet heel zeker weten dat een bepaald bestand schadelijk is voordat je het met HijackThis verwijdert! Het programma is daarom niet geschikt voor beginnende computergebruikers. Het programma kan heel handig zijn als je hulp wilt hebben van spyware experts (bijvoorbeeld via een forum). Met het rapport van HijackThis kunnen ze je op weg helpen bij het verwijderen van de spyware op je systeem.

Online spyware scan

Je kunt je computer ook online laten scannen op de aanwezigheid van spyware.

· Ewido anti-spyware scan er moet eerst een ActiveX element geïnstalleerd worden om de scanner te kunnen starten. De browser Internet Explorer dien je daarom te gebruiken voor deze scan.

· Trend Micro Housecall deze online scan controleert de computer op de aanwezigheid van spyware en zoekt ook naar virussen en andere malware. Ook geschikt voor Linux en de Firefox browser.