Avira Free Antivirus

Advertenties

Avira Free Antivirus is een gratis virusscanner voor thuisgebruikers. De installatie van deze scanner is eenvoudig en verloopt snel. Avira Antivirus gebruikt weinig resources van je computer in vergelijking met de meeste andere virusscanners.

Eigenschappen

Deze virusscanner heeft de volgende eigenschappen:

 • Directe bescherming tegen:
  • virussen
  • trojans
  • wormen
  • spyware (sinds versie 9)
  • backdoor programma’s
 • Automatische updates van virusdefinities en programmabestanden
 • Mogelijk besmette bestanden kunnen in quarantaine worden geplaatst
 • Handmatig scannen van losse bestanden/mappen ook mogelijk met de on-demand scanner “Luke Filewalker”

Met de scheduler kun je instellen wanneer er een automatische scan of update gestart moet worden.

Avira Free Antivirus scant e-mails die via POP3 binnenkomen niet direct, maar als een besmette attachment geopend wordt dan zal Avira wel ingrijpen. De betaalde Premium versie van de scanner kan wel direct POP3 mails scannen.

De gratis scanner biedt sinds versie 9 tevens bescherming tegen spyware.

Voor de Avira Free virusscanner krijg je een gratis licentie. Via het menu “Help -> About Avira Free Antivirus -> License Information” kun je zien tot welke datum deze licentie geldig is. Deze licentie wordt echter tot op heden automatisch verlengd en bijgewerkt, zo’n vier weken voor de expiratiedatum.

Het updaten van de virusdefinities verloopt snel en de download is klein. Er zijn dagelijks nieuwe updates van de definities, wat erg belangrijk is voor een virusscanner om ook de nieuwste virussen te kunnen detecteren. Dit update-proces kun je volledig op de achtergrond laten plaatsvinden, zodat het updatescherm niet in beeld komt. Hoe je dit precies kunt bereiken lees je in de tip onderaan deze pagina. Na het updaten wordt er een pop-up getoond waarin de Premium versie aanbevolen wordt. Dit is één van de weinige nadelen van deze gratis scanner, maar het is natuurlijk heel begrijpelijk dat men zo probeert de Premium editie te verkopen. Het is overigens mogelijk om de pop-up d.m.v. een kleine tweak uit te schakelen. Hoe dat precies moet, kun je lezen in de tips onderaan.

Er is documentatie aanwezig en diverse FAQ’s voor de gratis editie. Ook is er een support forum waar al veel vragen zijn beantwoord in de loop der tijd en waar je terecht kunt met je eigen vragen.

Naast de Windows versie, biedt Avira overigens ook een gratis virusscanner voor Linux / FreeBSD / OpenBSD en Solaris.

Screenshots van Avira Free Antivirus

Avira Free Antivirus - Hoofdscherm Avira Free Antivirus - Scanner Avira Free Antivirus - Updatescherm

Tips en FAQ voor Avira Antivirus

Er zijn een aantal tweaks die je vrij eenvoudig kunt uitvoeren en die het gebruik van Avira Antivirus prettiger maken. Denk aan het onzichtbaar uitvoeren van updates en het uitschakelen van het pop-up venster. We hebben in enkele korte artikelen beschreven hoe je deze tweaks uit kunt voeren.

· Download Avira Free Antivirus