Update AntiVir mislukt: foutmelding

Advertenties

Af en toe zijn er meldingen over update problemen met Avira AntiVir Personal Edition gebruikers. Het updaten van de virusscanner mislukt ineens. De software blijft zoeken naar updates, maar downloadt geen nieuwe virusdefinities. Uiteindelijk verschijnt er dan een foutmelding in beeld.

Vaak is dit echter een tijdelijk probleem. Van tijd tot tijd komt Avira met een wat grotere update voor haar gebruikers. Aangezien er erg veel gebruikers van de gratis Personal Edition zijn (Avira zelf zegt meer dan 100 miljoen gebruikers), zorgt de grootte van de download dan al snel voor overbelasting van de servers. Het gevolg is dat de antivirus software de server niet kan bereiken, waardoor de updates niet gedownload kunnen worden.

Sommige gebruikers zijn om deze reden overgestapt op een andere gratis virusscanner, maar dit is niet noodzakelijk. Voor gebruikers van de Avira AntiVir Personal Edition hebben wij het volgende advies bij update problemen:

Advies voor update problemen Avira AntiVir

  • Bezoek het Avira Support Forum en ga naar het subforum AntiVir Personal for Windows. Als de servers overbelast zijn dan vind je hier doorgaans meldingen van update problemen door andere gebruikers.
  • Als uit de reacties op deze meldingen inderdaad blijkt dat het om een storing gaat of een overbelasting van de servers dan kun je gewoon een paar dagen afwachten. Waarschijnlijk werkt de (automatische) update van je virusscanner dan wel weer.
  • Als het probleem na een paar dagen zich nog steeds voordoet, of als je niet zolang wilt wachten met updaten, dan kun je ook een handmatige update van AntiVir uitvoeren. De virusdefinities zijn dan weer bijgewerkt. Lees hieronder hoe je een handmatige update (manual update) uitvoert.

Hoe kan ik een handmatige update voor Avira AntiVir uitvoeren?

Om een manual update uit te voeren voor Windows 2000/XP en Vista doe je het volgende:

  • Download het meest recente virusdefinitie bestand van AntiVir op: http://dl.antivir.de/down/vdf/ivdf_fusebundle_nt_en.zip.
  • Sla het bestand op in een map op de computer.
  • Start AntiVir op. Dat doe je door met de rechtermuisknop op het Avira icoon in de taakbalk te klikken en te kiezen voor Start AntiVir.
  • In het hoofdscherm van AntiVir selecteer je in het menu Update -> Manual Update.
  • Blader nu naar de map waarin je zojuist het bestand met de virusdefinities hebt opgeslagen. Selecteer vervolgens het bestand en klik op de knop Openen.
  • Nu zal de update uitgevoerd worden. Als de update afgerond is dan zal de volgende melding verschijnen: The virus definition file has been successfuly updated. AntiVir is nu bijgewerkt.

Een andere oplossing: Avira AntiVir Premium

Als je de update problemen van de Personal Edition van AntiVir te lastig vind dan kun je natuurlijk kiezen voor andere gratis antivirus software. Ook kun je de betaalde versie van AntiVir aanschaffen: Avira AntiVir Premium.

AntiVir Premium heeft snelle update servers die exclusief voor de betaalde gebruikers van de software zijn. Je zult dan geen last meer hebben van de vertragingen en storingen die de gebruikers van de gratis versie van tijd tot tijd ondervinden.