Online virusscan

Advertenties

Als u vermoedt dat een computer reeds besmet is met een virus dan kunt u dat direct controleren met een online virusscan. Er zijn een paar sites die een gratis online virusscanner aanbieden. Deze bespreken we kort op deze pagina. Een online virusscan biedt echter geen permanente bescherming. Daar is de installatie van antivirus software voor nodig:

» Kijk op onze homepage voor een overzicht van gratis virusscanners.

N.B. Veel online virusscanners werken alleen goed in de browser Internet Explorer, omdat er bij de meeste online scanners ActiveX elementen geïnstalleerd moeten worden.

Gratis online virusscan uitvoeren

· Trend Micro HouseCall deze scan werkt zowel in de browser Internet Explorer als Firefox. Ook de besturingssystemen Linux en MAC OS X worden ondersteund. HouseCall controleert of je computer besmet is met virussen, spyware of andere malware en verwijdert ze.

· Panda ActiveScan de online virusscan detecteert en verwijdert virussen, spyware, trojaanse paarden en andere bedreigingen. Er wordt een ActiveX element ge├»nstalleerd om de scan uit te voeren. De voortgang van de scan is te volgen in een balkje, met daaronder de bestanden die op dat moment gescand worden.

· ESET Online Scanner de scanner van ESET kan malware als virussen, spyware, adware, trojans en wormen verwijderen. Er wordt gebruik gemaakt van de ThreatSense technologie en signatures die ook door NOD32 Antivirus gebruikt worden. Dit betekent dat de online scanner altijd up-to-date is. NOD32 staat overigens bekend als een prima commercieel antivirus pakket.

· BitDefender Online Scanner er kan een complete systeemscan uitgevoerd worden, maar je kunt ook handmatig een aantal stations/mappen selecteren die gescand moeten worden. De voortgang van de scan is goed te volgen en je krijgt ook statistieken te zien over het aantal bestanden dat gescand is, het aantal besmette bestanden dat is gevonden en het aantal virussen dat is aangetroffen.

Dit zijn de belangrijkste online virusscanners. Er zijn ook nog diverse scanners waarmee je wel virussen kunt detecteren, maar ze niet direct kunt verwijderen. Daarvoor moet dan eerst het betaalde antivirus pakket gekocht worden. We hebben ervoor gekozen om deze online scans niet op te nemen op deze pagina, omdat de meeste bezoekers een scan zoeken die direct de gevonden problemen kan oplossen.