CA Anti-Virus merkt systeembestanden aan als virus

Advertenties

Op het gebruikersforum van antivirusproducent CA kwamen op 8 juli 2009 de eerste meldingen binnen over detecties van het virus WIN32/AMalum.ZZNXU. Het bleek echter om een false positive te gaan en niet om een virus.

Gebruikers van de virusscanner CA Anti-Virus zagen na het binnenhalen van update 6604 van CA Anti-Virus de melding verschijnen dat diverse systeembestanden van Windows XP besmet waren en in quarantaine werden geplaatst. Daarop verscheen er een melding van Windows File Protection (WFP), een functie van Windows die ingesteld is om kritieke systeembestanden te beschermen. WFP gaf aan dat er systeembestanden vervangen waren door onherkenbare versies. Met behulp van WFP is het gelukkig vrij eenvoudig om de systeembestanden te herstellen. Hierdoor is de schade van de foutieve update van CA bij de meeste gebruikers beperkt gebleven.

Desondanks zijn er een hoop irritaties bij gebruikers van CA Anti-Virus over het optreden van het bedrijf. Er is volgens hen te laat gereageerd op de berichten van de gebruikers over de problemen met de update. CA heeft excuses aangeboden aan haar klanten.

Een zelfde soort fout trad eerder dit jaar ook al eens op bij CA Anti-Virus.