Controleren op de meest recente software updates

Advertenties

Het is vaak niet eenvoudig om virussen en spyware geheel te verwijderen en dit kan een hoop tijd in beslag nemen. Het voorkomen dat een computer besmet raakt met virussen en spyware is daarom erg belangrijk. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kun je een PC beter beschermen tegen malware.

Eén van die voorzorgsmaatregelen is het installeren van de laatste software updates op je systeem. In dit artikel geven we aan hoe je eenvoudig kunt controleren of er nieuwe updates zijn voor de programma’s die op je computer geïnstalleerd zijn.

Het besturingssysteem

De allerbelangrijkste software om te updaten is natuurlijk het besturingssysteem zelf. Zorg ervoor dat je altijd de laatste updates en service packs voor je besturingssysteem installeert. Deze updates lossen vaak (kritieke) lekken in het systeem op. Het niet installeren van dergelijke updates maakt je computer een stuk kwetsbaarder. Mensen met een Windows systeem kunnen voor deze updates terecht op Windows Update.

Het is verstandig om automatische updates op je computer in te schakelen, zodat je geen essentiële updates mist.

Updates voor overige software

Je maakt natuurlijk gebruik van nog veel meer software. Denk aan een browser, een mediaspeler, games, peer-to-peer software, Java, etcetera. Veel mensen denken er niet aan om ook deze software te updaten, terwijl ook in deze programma’s beveiligingslekken gedicht worden en verbeteringen doorgevoerd worden.

Als je veel software geïnstalleerd hebt dan is het tijdrovend om handmatig op updates te controleren voor al deze programma’s. Bovendien controleert lang niet alle software automatisch of van de nieuwste versie gebruik gemaakt wordt.

Daarom raden we bezoekers aan om gebruik te maken van een aparte applicatie die controleert op updates voor de software op jouw systeem.

Secunia PSI

Voor Windows is er het programma Secunia PSI (Personal Software Inspector). Na installatie van Secunia PSI controleert het welke software er op je PC staat en of er nieuwe updates zijn voor deze programma’s. Secunia PSI herkent erg veel programma’s en geeft duidelijk aan welke software onveilig is en hoe dit probleem verholpen kan worden.

Volgens onderzoek van Secunia staan er op 98 van de 100 computers één of meerdere onveilige programma’s geïnstalleerd. Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld dat oude versies van de Java Runtime Environment nog op de computer staan. Als de nieuwste versie geïnstalleerd is kunnen de oude Java versies over het algemeen veilig verwijderd worden. Secunia PSI brengt dit soort zaken helder in beeld, zodat je verouderde en onveilige software kunt patchen of verwijderen.

Secunia PSI kunnen we dus zeker aanraden. Als je eenmaal per maand het programma zijn werk laat doen dan kun je de belangrijkste software op je systeem up-to-date houden en voorkomen dat je systeem vatbaar wordt voor de beveiligingsgaten van oude software.