McAfee rapport: gevaarlijke zoektermen

Advertenties

De antivirusproducent McAfee heeft een onderzoek (PDF) gepubliceerd over de gevaarlijkste zoektermen op het web.

De onderzoekers maakten hierbij gebruik van lijsten met populaire zoektermen die afkomstig waren van Google Zeitgeist, Yahoo! Buzz en andere bronnen. In totaal werder er meer dan 2600 zoekwoorden onderzocht en werden meer dan 413.000 unieke webadressen geanalyseerd.

De meest riskante zoekterm is screensavers met een maximumrisico van 59.1 procent. Bijna zes van de tien bovenste zoekresultaten voor deze zoekterm bevatten malware volgens McAfee. Ook zoekresultaten voor de term lyrics bevatten veel malware. Twee andere zoekterm met een hoog risicoprofiel zijn free en work from home. McAfee zag een groeiend aantal schadelijke zoekresultaten die gericht zijn op mensen die geld willen besparen of die op zoek zijn naar extra inkomen.

Opvallend is dat de zoekterm viagra, erg populair bij de spammers, het kleinste aantal onveilige sites liet zien. De categorie met het laagste risicoprofiel bevat gezondheid gerelateerde zoektermen. Ook zoektermen over de economische crisis brengen maar weinig websites met malware naar voren.

Jeff Green van McAfee waarschuwt computergebruikers dat cybercriminelen slim zijn en inspelen op zoektrends om hun malware en adware te verspreiden. Ze doen dat via websites die speciaal voor dit doel gemaakt zijn.