Gratis virusscanner Microsoft Security Essentials verschenen

Advertenties

Op 29 september 2009 heeft Microsoft officieel haar gratis virusscanner en anti-malware pakket Microsoft Security Essentials uitgebracht. De software is gratis te downloaden op de Microsoft website. Hierbij dient wel aangetekend te worden dat het programma alleen te gebruiken is op PC’s waarop een originele Windows versie ge├»nstalleerd is. Dit wordt gecheckt via de Genuine Advantage controle in Windows.

Security Essentials (codenaam Morro) is de opvolger van het betaalde antivirus pakket van Microsoft, Windows Live OneCare. Microsoft meldt dat de software niet via Windows Update verspreid zal worden en ook niet standaard meegeïnstalleerd zal worden op nieuwe Windows installaties. Waarschijnlijk in verband met de Europese mededingingsregels. Wel kunnen PC fabrikanten zelf Security Essentials meeleveren met een nieuwe PC.

Security Essentials is geschikt voor zowel Windows XP, Windows Vista als Windows 7. Het programma is beschikbaar in diverse talen, waaronder ook het Nederlands.

Concurrenten als Symantec en Trend Micro kwamen al snel met kritiek op het gratis pakket van Microsoft. Een woordvoerder van Symantec noemde het zelfs een “poor product” met “very average detection rates”.

De eerste ervaringen en tests lijken echter voorzichtig positief over Security Essentials:

Update: inmiddels hebben we een bespreking van Microsoft Security Essentials toegevoegd op GratisVirusscanner.be: Microsoft Security Essentials.