Uitschakelen van programma’s bij opstarten van Windows

Advertenties

Veel programma’s op je PC worden na installatie automatisch opgestart als Windows gestart wordt. Dit is echter vaak niet nodig. Veel programma’s zul je slechts eens in de zoveel tijd gebruiken en dan is het niet nodig dat deze programma’s constant geheugen in beslag nemen als Windows draait. Het gevolg kan zijn dat je PC traag wordt of dat het systeem instabiel wordt door gebrek aan geheugen of conflicten met andere programma’s.

Het kan daarom raadzaam zijn om programma’s die je niet dagelijks nodig hebt te verwijderen uit de opstartlijst van Windows. In dit artikel beschrijven we daarom hoe je het automatisch starten van programma’s kunt uitschakelen bij het opstarten van Windows XP, Windows Vista en Windows 7.

Het automatisch opstarten van programma’s uitschakelen

  • Klik op Start en klik op Uitvoeren (Windows XP) of klik op de zoekbalk (Vista / Windows 7) geheel onderin het startmenu.
  • Type nu: msconfig en druk op Enter.
  • Het Systeemconfiguratie scherm verschijnt. Klik op het tabblad Opstarten.
  • Daar zie je een lijst staan van alle programma’s die gestart worden bij het opstarten van Windows. Er staat een vinkje in de vakjes van de programma’s die automatisch opgestart worden. Haal de vinkjes weg voor de programma’s die je in het vervolg niet meer automatisch wilt laten opstarten. N.B. dit verwijdert deze programma’s niet van je computer. Je kunt dus later een programma weer automatisch laten opstarten door het weer aan te vinken in deze lijst.
  • Als je klaar bent met het maken van de selecties dan klik je op OK.
  • Windows zal je vragen om de PC opnieuw op te starten. De wijzigingen bij het opstarten worden dan doorgevoerd.

Welke programma’s kan ik uitschakelen?

Het is lastig om precies aan te geven welke software je uit kunt schakelen, omdat dit voor iedere gebruiker verschillend zal zijn. Je dient zelf goed te bekijken welke software je dagelijks gebruikt en wat er automatisch gestart dient te worden.

Loop de programma’s in de lijst rustig na en probeer uit te vinden wat de software precies doet. Een goede manier om dit te doen is om een zoekopdracht naar de naam van het programma of de bestandsnaam (bestandsnaam.exe) uit te voeren in Google. Er zijn speciale websites die praktisch alle bekende software hebben ge├»nventariseerd en hebben beschreven wat de software doet. Twee van deze websites zijn ProcessLibrary.com en File.net. Deze websites komen vaak naar voren als je een zoekopdracht naar een programma of procesnaam uitvoert op Google.

Software die je in elk geval niet moet uitschakelen zijn: je virusscanner, firewall en anti-spyware programma’s.

Enkele programma’s die ik bijvoorbeeld zelf heb uitgeschakeld in mijn opstartlijst zijn: Adobe Reader (+ Acrobat Manager), Quicktime, uTorrent en iTunesHelper.exe.