Virusscanner test: met av-test.org en de EICAR test file

Advertenties

Met de informatie op deze site kun je een keuze maken uit de gratis virusscanners die verkrijgbaar zijn. Als je de virusscanner geïnstalleerd hebt dan moet je controleren of de scanner inderdaad actief is en goed functioneert. Als het goed is zal er een icoon te zien zijn in de taakbalk die aangeeft dat de antivirus software actief is.

Ook zal je virusscanner verschijnen in de proceslijst van Windows Taakbeheer (Task Manager).

De virusscanner testen

Je kunt de antivirus software testen door een zogenaamde test file te downloaden. Dit is een onschuldig bestand dat speciaal ontworpen is om antivirus software te testen. Het bestand wordt uitgegeven door de Europese organisatie EICAR (European Institute for Computer Antivirus Research).

Het testbestand van EICAR is op deze pagina te downloaden.

Je virusscanner zou dit bestand dus moeten herkennen wanneer je het downloadt naar je computer. Op deze wijze kun je testen of je virusscanner werkt, zonder je computer in contact te brengen met schadelijke bestanden.

Hoe goed is mijn virusscanner?

De ene virusscanner detecteert meer virussen dan de ander, heeft meer last van false positives dan de ander en biedt vaker updates dan de ander. Dit zijn allemaal zaken die de kwaliteit bepalen van de bescherming die de virusscanner biedt. Het is daarom niet eenvoudig om aan te geven welke virusscanner nu “het beste” is. Uitgebreide tests zijn noodzakelijk om daar een idee van te krijgen.

Zulke tests worden regelmatig uitgevoerd door de onafhankelijke site av-test.org. Hun tests worden gepubliceerd in diverse computertijdschriften en op websites over PC beveiliging. Links naar de testresultaten zijn vaak op av-test.org te vinden.

De resultaten van een uitgebreide test uit september 2008 zijn bijvoorbeeld te vinden op Virus Bulletin.

Als blijkt dat je software slecht presteert in zo’n test dan kun je overwegen om over te stappen op een antivirus pakket dat beter scoort.