Waarschuwing voor XP Antivirus 2008 en XP Antivirus 2009

Advertenties

Sinds enige tijd wordt het programma XP Antivirus 2008, XP Antivirus 2009 en XP AntiVirus aangeboden op bepaalde websites. Er wordt net gedaan alsof dit een antivirus pakket is, maar feit is dat de software compleet nep is. Oudere versies van XP Antivirus installeren bepaalde registersleutels op de PC die lijken op schadelijke bestanden. Vervolgens worden deze sleutels herkend als geĆÆnfecteerde bestanden door de scan van XP Antivirus zelf. Als de gebruiker de “schadelijke bestanden” (in werkelijkheid zijn ze ongevaarlijk) wil verwijderen dan moet de software eerst aangeschaft worden.

Dat is namelijk het doel van de XP Antivirus software: een echte virusscanner imiteren om zo computergebruikers te bewegen tot het aanschaffen van de waardeloze software!

In XP Antivirus 2008 en XP Antivirus 2009 worden geen registersleutels meer aangemaakt door de nepsoftware. In plaats daarvan toont het programma tijdens de scan allerlei nepresultaten, waardoor het lijkt alsof de computer besmet is met talloze virussen en trojans. Ook dan wordt de gebruiker gevraagd om de commerciĆ«le versie van de software te kopen, omdat met de testversie de “infecties” zogenaamd niet verwijderd kunnen worden.

De software wekt bij veel mensen de indruk dat het om een legitieme virusscanner gaat. De interface van XP Antivirus ziet er ook behoorlijk professioneel uit, waardoor veel computergebruikers gefopt worden door de oplichters. Zie de onderstaande screenshots.

Screenshots van XP Antivirus 2008 en 2009

De nepvirusscanner XP Antivirus 2008 XP Antivirus 2009 - Nepdetecties

Nepwaarschuwingen

Deze nepvirusscanner kan tijdens een scan bepaalde waarschuwingen tonen waadoor het lijkt alsof de computer aangevallen wordt. Voorbeelden van deze teksten zijn:

System files modification alert!
Some critical system files of your computer were modified by malicious program. It may cause system instability and data loss. Click here to block unathorised modification by removing threats (Recommended).

Privacy Violation alert!
XP antivirus detected Privacy Violation. Some program is secretly sending your private data to untrusted internet host. Click here to block this activity by removing threats (Recommended).

Deze waarschuwingen zijn bedoeld om angst te zaaien bij de computergebruiker, waardoor hij zich genoodzaakt ziet tot de aanschaf van de software.

XP Antivirus wordt automatisch gestart bij het opstarten van Windows, net als een echte virusscanner.

XP Antivirus, XP Antivirus 2008 en XP AntiVirus 2009 verwijderen

Om deze nep antivirus software te verwijderen, kun je het beste het programma Malwarebytes’ Anti-Malware gebruiken.

Na installatie van Malwarebytes’ Anti-Malware moet je kiezen voor “Perform quick scan”. Dan zal het anti spyware programma zijn werk doen en de computer scannen op de aanwezigheid van spyware en malware. Ook XP Antivirus zal gedetecteerd worden als het goed is. Aan het eind van de scan kun je de gevonden malware selecteren en verwijderen. Vanaf dat moment is de computer weer verlost van XP Antivirus.